El Santuari de la Mare de Déu d’Arboló, centre geogràfic i espiritual del Pallars

Un llibre de Llorenç Sànchez i Vilanova
Patronat del Santuari d’Arboló, 1993 – 81 pàg.
BIB-ID 1554300173 – CL 726.5 SAN
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

Venturosament – com indica el pròleg – són encara les tradicions espirituals un motiu de cita i de pelegrinatges populars que duu la gent del Pallars a retrobar-se amb el vell esperit devocional que li inspiren i vetllen les diverses advocacions que resguarden tantes ermites i capelles, escampades per la geografia de la comarca.

D’aquestes advocacions, especialment les dedicades a la Mare de Déu, se’n constitueix, per la seva anomenada i llarga tradició, en la referència més expressiva, el Santuari de Santa Maria d’Arboló, que comenta el present llibret, obra de l’escriptor pallarès, Llorenç Sànchez i Vilanova, i que és alhora, des de molts anys, membre actiu del Patronat que ha impulsat el redreçament de la venerada ermita.

El llibre ens passeja en ràpida visió pels aspectes més significats d’aquest Santuari: la descripció física del lloc, el romiatge del primer diumenge de maig, una síntesi històrica, la descripció arquitectònica de l’església, bellíssima mostra del romànic català dels segles XII i XIII, per acabar amb la relació d’aquelles iniciatives que ha dut majorment a terme el Patronat, i que han aportat inqüestionablement a Arboló una notable millora i prestància.

Es tracta, per tant, d’un senzill instrument d’informació que ens permet de conèixer de forma resumida els traços més sobresortints d’aquest històric Santuari, i de comprendre la profunda significació espiritual de la Mare de Déu en la seva particular advocació d’Arboló, la llarga vicissitud del lloc, des dels seus inicis entre els segles VIII i IX, i possiblement abans, el paper del Patronat, i més que res, el valor i la grandesa del sentiment religiós, entranyable i devocional que perviu, com a exponent de conviccions profundament assumides en l’ànima dels comarcans pallaresos, i que es manifesten obertament en constants celebracions, en remarcat contrast amb el clima i el corrent d’indiferència generalitzat que marca la societat actual.

És així que el Patronat, en promoure l’edició d’aquesta obra, manté el ferm convenciment d’haver contribuït, pel camí d’una millor coneixença, a l’auge i dignificació creixent que s’ha proposat del Santuari d’Arboló, motiu i objecte primordial de la seva labor i afanys.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s