Crònica de la presentació del llibre “Els llops sempre tornen”

  • Concorreguda presentació literària en el marc del programa d’actes de la Fira de Tardor d’una novel·la ambientada a Enviny, nucli del Batlliu de Sort

  • L’alcalde Raimon Monterde ha destacat el ritme de lectura trepidant i les similituds del protagonista amb el conegut Palanca, recentment traspassat

  • L’autor Jaume Albert Ollé ha posat de relleu els fets històrics reals que sustenten una trama que mostra la natura immutable de la condició humana

El recinte FiraCarpa de la Fira de Tardor de Sort s’ha omplert aquest vespre en la presentació del debut literari de Jaume Albert Ollé, autor de la novel·la Els llops sempre tornen, editada per Pagès Editors i basada en els fets reals d’un bombarder alemany estavellat a la muntanya d’enviny l’any 1944, en plena II Guerra Mundial, que han estat ficcionats en una obra que destaca per la trama captivadora i el seu domini del suspens.

La presentació ha anat a càrrec del senyor Raimon Monterde, alcalde de Sort, que ha destacat el fet que Enviny, nucli del Batlliu de Sort, sigui l’escenari d’una novel·la adreçada al gran públic que es desenvolupa en escenaris tant coneguts pels nostres veïns com els prats de la font del Cabristà o l’Hotel Pessets de Sort (en la novel·la, l’Hotel Central).

El senyor Monterde ha elogiat aquest títol pel seu ritme de lectura trepidant, molt ben escrit amb un final espectacular, i ha compartit amb el públic assistent i en conversa amb l’autor les seves impressions d’un còctel d’història i coses viscudes al Pirineu, com ara la feina dels pastors d’aquell temps, tot destacant la figura d’en Cisco, el protagonista principal de la trama, en qui veu paral·lelismes amb Palanca, protagonista dels successos de la muntanya de Tor i recentment traspassat.

Al seu torn, l’autor, Jaume Albert Ollé, guardonat en diversos certàmens de narrativa curta i que va dedicar mig any a documentar-se per construir una trama de ficció que té els seus antecedents en la investigació històrica de Josep Pla al llibre Avions alemanys caiguts al Pallars Sobirà durant la II Guerra Mundial, ha volgut fer èmfasi en què, més enllà d’una trama que arrenca amb l’impacte de la caiguda a la muntanya d’Enviny d’un bombarder alemany envoltat encara avui de misteri respecte a la seva ruta i missió, la novel·la parla sobretot de relacions humanes emmarcades en el dur context de la postguerra espanyola i de la condició immutable de la naturalesa humana.

És aquesta mateixa naturalesa humana, que queda palesa per exemple en l’ambició sense límits que desencadena els fets de la novel·la, la que explica les reaccions de les persones davant condicions extremes i de perill per a la vida com les viscudes en aquell període històric, els anys 40 del segle passat, evitant en tot moment caure en contradiccions amb els fets coneguts gràcies al curós treball de recerca.

L’escriptura del llibre, que va tenir també com a incentiu la seva voluntat de fer escoltar la veu de la gent gran que va viure aquells anys abans no ens deixi per sempre, i que a la trama es veu reflectida en l’interès del renebot del protagonista per la història personal del seu padrí, es construeix en dos trames paral·leles i dos nivells temporals diferents, el present i l’any 1944, que es van desgranant fins a convergir i posar de manifest que, de la mateixa manera que hi ha llops de quatre potes, també n’hi ha de dues, els humans.

A més d’Enviny, la novel·la visita escenaris com Bagnères de Luchon, a França, Portugal i la ciutat de Viena, a Àustria, així com Barcelona i la vall d’Aran. Segons l’autor, els personatges que la protagonitzen es caracteritzen sobretot pels seus trets psicològics, deixant una mica indefinides les seves característiques físiques per tal d’incentivar la imaginació del lector.

En finalitzar la presentació, i abans de procedir a la signatura d’exemplars al públic assistent, s’ha anunciat que la primavera vinent Els llops sempre tornen serà un dels títols protagonistes de les Vetllades Literàries, el club de lectura de la Biblioteca Pública de Sort.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

2 Comments

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s