Crònica de la Vetllada Literària amb Maite Moreno

El club de lectura de la Biblioteca Pública de Sort s’ha tornat a reunir, en el marc del cicle de Vetllades Literàries, amb l’escriptora Maite Moreno, que va guanyar el IX Premi Literari Delta amb la seva obra de debut, la novel·la S’ha acabat.

A partir d’una trama per moments detectivesca que enllaça l’efervescència política del Baix Llobregat dels anys 70 amb el moment present, la novel·la planteja el punt d’inflexió que van suposar les eleccions municipals del 2015, amb l’aparició de nous moviments polítics que deixen enrere el llegat de la Transició i passen a ocupar el poder en grans ciutats com Madrid i Barcelona així com en d’altres poblacions de l’àrea metropolitana i la Catalunya interior.

Aquesta doble trama temporal, en què també hi tenen força rellevància els estralls que va fer la droga entre la joventut de la conurbació de Barcelona, amb ramificacions que no es es desvetllen fins a l’actualitat, ha estat un dels aspectes més elogiats per les lectores i els lectors del llibre, així com l’ús de les noves tecnologies en diversos fragments del llibre per fer avançar la trama i apuntar aspectes desconeguts dels personatges, o la importància de les cançons, que han portat a rememorar èxits dels primers anys de la democràcia amb forta càrrega política encara avui dia com és ara No és això, companys de Lluís Llach.

Altres aspectes comentats han estat l’encertada caracterització dels personatges, amb diversitat de tipus humans amb els que ens podem identificar llegint la novel·la, o el ritme lleuger de la trama, molt ben complementat amb una certera descripció d’ambients que en alguns trams del llibre ens fan retrocedir, per exemple, al Sant Boi de la Diada del 1976 o a la Model dels anys més durs del postfranquisme.

L’escriptora, que en el transcurs de la conversa també ha tingut l’oportunitat de comentar les diferències entre l’escriptura de conte i de novel·la, ens ha avançat que el seu proper llibre, en què està treballant i que esperem tenir l’oportunitat de comentar ben aviat, tractarà temes ben actuals i punyents com són el bullying i la immigració.

 

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s