Crònica de la presentació del llibre “Els néts d’en Damià i els patriotes oblidats”

La Biblioteca Pública de Sort ha estat l’escenari aquesta tarda de la presentació de la novel·la Els néts d’en Damià i els patriotes oblidats, de Gisela Carbonell i Lluís Carbonell, un llibre que, en paraules de l’alcalde i regidor de Cultura Raimon Monterde, que ha presentat l’acte, combina el caràcter de novel·la històrica amb la descripció de la vida rural tant al Pirineu com als masos de Girona, un aspecte que convé destacar perquè ajuda a l’arrelament de la gent al territori, i que no obstant això porta els protagonistes per nombrosos escenaris dels Països Catalans com ara Xàtiva, Almansa i l’Alguer a cavall de la Història.

L’autor, Lluís Carbonell, que ha coescrit els tres volums de la trilogia La saga d’en Damià amb la seva filla Gisela Carbonell, emprèn aquesta iniciativa a partir d’un canvi vital que el va empènyer a llegir i escriure literatura històrica i, més concretament, a desdibuixar el protagonisme d’una figura històrica molt coneguda com és Rafael Casanova en el període posterior a la Guerra dels Segadors i fins a la desfeta gairebé total del 1714 i més enllà donant en canvi veu a personatges que el gran públic no coneix tant com són ara en Carrasquet o Antoni Desvalls i, en aquest darrer volum de la trilogia, el general Josep Moragues.

Això ho aconsegueix fixant la mirada en la trajectòria vital d’en Damià, que comença la trilogia com a cartoixà l’any 1694 i que, amb la resta de personatges de l’obra, entretinguda i de ritme viu alhora que informativa i pedagògica, aconsegueix fer-se present en els fets històrics més rellevants de l’època fins al final de la història l’any 1721, emmarcant doncs la trama en un context històric que és fruit d’un important treball de documentació, com el realitzat a Sant Hilari de Sacalm i Sort sobre la figura del general Josep Moragues.

És precisament a Sant Hilari Sacalm, on un impressionant monument de Domènec Fita recorda l’execució del general, que va néixer al mas Moragues d’aquesta vila de Girona, que l’autor es va fer coneixedor de la rellevància històrica del personatge en la Guerra de Successió i fins a la seva execució per traïció al rei Borbó l’any 1715 a Barcelona, decidint incorporar-lo a la trama de la novel·la com a manera de difondre la seva figura i retre-li homenatge.

L’activitat ha estat salpebrada, de la mateixa manera que l’argumetn de la novel·la es barreja amb receptaris o petits apunts pedagògics de matemàtiques, de nombroses anècdotes històriques com ara la curiositat que encara avui dia, tot i que la historiografia ha demostrat el contrari, romanen dues plaques al carrer Major de Sort que recorden al general Moragues com a fill del poble, fet que l’alcalde s’ha mostrat disposat a corregir, o remarcant els paralel·lismes d’aquest període històric amb fets i comportaments ben actuals.

Els i les usuaris i usuàries de la Biblioteca Pública de Sort ben aviat podran gaudir de la trilogia completa al fons del centre, complementant el volum avui presentat amb els dos primers, Damià el cartoixà i la Guerra dels Segadors i Els fills d’en Damià i les llàgrimes de sal, i comptem a gaudir de la presència de l’autor, Lluís Carbonell, en una futura trobada del nostre Club de Lectura.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s