L’hora de despertar-nos junts

Un llibre de Kirmen Uribe
Traducció del basc de Pau Joan Hernàndez
Edicions 62, 2016 – 370 p.
BIB-ID 1554300812 – N URI


Amb el seu brillant talent narratiu, ple de sensibilitat i d’humanisme, Kirmen Uribe ha escrit una novel·la coral. Una gran narració de la història basca, espanyola i europea del segle XX fins als nostres dies, en la qual Catalunya té una presència especial. En llegir-la entendrem el perquè d’algunes coses que passen actualment.

A Karmele Urresti la Guerra Civil la sorprèn a Ondarroa. Mentre la població emprèn el camí de l’exili, ella, infermera de professió, decideix quedar-se. Al final de la guerra marxa a França, on coneix el seu futur marit, el músic Txomin Letamendi. Junts recorren Europa fins que, quan París està a punt de caure en mans dels alemanys, fugen a Caracas.

La Història, però, irromp de nou. Quan Txomin s’uneix als serveis secrets bascos, dependents de la intel·ligència dels Estats Units, la parella, amb els seus fills, torna a Europa, i a Barcelona, en plena dictadura, el capturen. Amb el dolor de qui deixa enrere el que més estima, Karmele decideix tornar sola a Veneçuela. Han de passar sis dècades fins que el 2011, quan ETA decreta la fi de la seva activitat, els fills es troben amb una sorpresa que no esperaven.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s