El petit voltor poruc

Un llibre de Katja Wolfram · Bettina Boemans
Una traducció d’Alícia Carreño
Associació Trenca, 2015 – 36 pàg.
BIB-ID 1554300815 – I 598 WOL


Qui va fer un llibre així i per què?

Els voltors tenen pocs amics, ja que gairebé tothom els considera bruts, desagradables o dolents, sense provar de conèixer-los. Aquest llibre hauria de canviar aquests prejudicis.

Hi ha quatre espècies de voltors a tot Europa: el voltor negre (Aegypius monachus), el voltor comú (Gyps fulvus), el trencalòs (Gypaetus barbatus) i l’aufrany (Neophron percnopterus). Són un grup d’aus rapinyaires extraordinàries, les poblacions de les quals a escala europea i mundial han disminuït molt i, per això, figuren al Llibre Vermell de les espècies amenaçades.

Es tracta, a més, d’animals molt pulcres, que dediquen molt de temps a netejar-se el plomatge i que, per tant, no es poden classificar com a bruts. Tampoc no són dolents, sinó més aviat tímids i discrets. D’altra banda, compleixen un paper ecològic essencial, ja que s’alimenten de cadàvers i mantenen així la higiene dels ecosistemes.

Per aquest motiu, hi ha tants científics, naturalistes, camperols i ciutadans a Europa disposats a ajudar els nostres preciosos voltors: recollint individus ferits, preparant els polls nascuts en captivitat per al seu alliberament, portant menjar als exemplars salvatges i elaborant programes per a la seva supervivència amb l’esperança que tornin a ocupar aquells llocs d’on foren exterminats fa temps.

Aquesta és la història d’un poll de voltor negre nascut a un zoo i reintroduït a la natura, a qui les seves últimes experiències vitals no semblen haver-li engrescat gaire. Gràcies al suport de les noves amistats que aniran apareixent, intentarà localitzar els seus congèneres en algun lloc de la geografia ibèrica. Ho aconseguirà vencent de pas les seves pors i la nostàlgia a la seva llar?

Les autores

Katja Wolfram (Dipl. Biol.) treballa des de 2009 la vida afectiva dels voltors negres, per tal d’afavorir l’emparellament i la reproducció dels exemplars en captivitat. I, des de 2013, és assessora científica del programa europeu per a la cria d’espècies amenaçades.

Bettina Boemans (Dipl. Ing.) passa el seu temps lliure de voluntària en projectes de conservació de voltors a diferents països.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s