Som de poc dir

Un llibre d’Isidre Domenjó
Edicions Salòria, 2019 – 113 pàgs.
BIB-ID 1554300991 – CL 91 DOM


Aquest llibre és un destil·lat de muntanya. El seu autor, un històric dels mitjans de comunicació i la cultura al Pirineu, se serveix de 100 monosíl·labs per explicar, amb una gran capacitat de síntesi, els aspectes clau de l’evolució i el present del territori més extens i alhora menys poblat de Catalunya. Sense renunciar en cap moment a una visió crítica del Pirineu d’avui, Isidre Domenjó posa damunt de la taula un grapat d’indicatius que li permeten atalaiar un futur il·lusionant per a aquest tros de país.


En destaquem aquest fragment

Sort, fortuna guanyada a pols

És una de les viles pirinenques amb més personalitat. Capital del Pallars Sobirà, Sort ocupa la centralitat geogràfica de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i constitueix un nus de comunicacions amb la Val d’Aran, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell. En l’arrencada del segle XXI s’ha posicionat com un destí turístic de referència, amb els esports d’aventura com a principal pol d’atracció dels visitants i el ràfting, en particular, com a gran motor econòmic, capaç de transformar per si sol el territori que gira al seu voltant. D’altra banda, un factor atzarós, de tothom prou conegut, ha vingut a sumar-se al salt endavant que Sort ha experimentat en tots els aspectes. Tanmateix, a mi Sort em té el cor robat per com ha sabut avançar al futur sense perdre la seva essència, allò que el distingeix i li dona caràcter. Una lloança sincera que cal fer extensiva al conjunt del Pallars Sobirà, comarca en procés de rejoveniment, tant pel que fa a l’edat com a l’esperit de la seva gent. Agafats de la mà de la seva història i del seu patrimoni, Sort i la comarca estan fent de la seva identitat l’alçaprem del progrés i la modernitat. Orgullosos del passat, els pallaresos d’avui es mantenen fidels al seu parlar, ric i singular, a la seva ovella xisqueta, al seu xolís, als seus formatges de pastor… En definitiva, fidels a tot allò que han rebut de les generacions precedents i que ara reivindiquen alhora que posen al dia. Sort i el Pallars Sobirà són el Pirineu que ha sabut trobar-se a si mateix, que fa valer l’excel·lència dels seus recursos culturals i naturals i, finalment, que es mostra disposat a fer de tot plegat el perquè de la seva existència.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s