Un llibre d’Albert Royo Campo
Edicions de la Universitat de Lleida, 2020 – 255 pàgs.
BIB-ID 1554301007 – 070(467.1)(09) ROY
Salutació
Des d’un considerable volum de publicacions periòdiques, diaris, setmanaris i revistes de tot l’àmbit territorial lleidatà, el fons documental de la Biblioteca-Hemeroteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ens acosta al gran rebull periodístic de la primera meitat del segle XX en el que avui són les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran.
És per això que la publicació d’aquest llibre de l’historiador Albert Royo Campo, La premsa de la província de Lleida. Territoris, societats i cultures entre la tradició i la modernitat, l’hem d’entendre com una iniciativa necessària i molt esperada, per l’àmplia aportació a l’estudi de la constel·lació de publicacions que es troben a l’IEI i que l’autor delimita entre dues dates crucials de la història del país: el 1898, quan la crisi colonial culmina en una derrota estrepitosa i humiliant – moment que precipita el catalanisme contemplatiu i jocfloralesc devers el catalanisme constructiu, partidari d’intervenir en els afers de l’Estat -, i el 1939, últim any de la Guerra Civil, quan, manu militari, l’exèrcit, la dreta espanyola i la majoria de la jerarquia eclesiàstica imposen un silenci que a la llarga esdevindrà «una manera vibrant de dir les coses», segons Triadú.
En l’entretemps d’aquell convuls període, quan apareix la premsa de masses i quan desapareix, com a principi bàsic de les societats democràtiques, el dret a estar informat, l’autor d’aquest copiós treball xifra en 469 les publicacions periòdiques que s’editen en el conjunt de les terres de Lleida. Una xifra considerablement alta, si atenem als minsos i desiguals índexs d’alfabetització que caracteritzen la quarantena d’anys que va de la Restaraució a la Segona República, i de la dictadura primoriveriana a la Guerra Civil, però que es justifica per la proliferació d’unes entitats, associacions i agrupacions de tot ordre que necessiten arribar a tota la seva àrea geogràfica i social d’influència. Sense negligir, és clar, la força indiscutible de la premsa com eina de sensibilització catalanista i plataforma d’informació, crítica i opinió.
La participació de l’IEI en el Premi Josep Lladonosa d’Història Local de l’Ajuntament d’Alguaire i en l’edició d’aquesta nova publicació del diari La Mañana respon a la voluntat de col·laboració institucional amb els projectes que es fan des del territori impulsats des de les entitats i els governs locals. I, evidentment, des d’un ferm compromís cultural amb els escriptors, investigadors i creadors de l’àmbit geogràfic de Ponent i la recuperació del patrimoni.
En aquest cas concret, doncs, a La premsa de la província de Lleida, l’autor no tan sols inventari i cataloga sinó que, des de l’anàlisi metòdica i rigorosa, vincula i contextualitza el floriment de la premsa local i comarcal (en català i en castellà) a la realitat política, econòmica i social de cada comarca, fet que afavoreix la visió àmplia i l’enfocament multidisciplinari d’aquest fenomen cultural i intel·lectual, el de la premsa històrica de proximitat, que maldava per informar, comunicar i culturitzar des de l’àmbit local i, tret de les excepcions reportades en el llibre, en la llengua pròpia del país.
Joan Talarn i Gilabert
President de la Diputació de Lleida
NOTA – Del municipi de Sort (Pallars Sobirà) s’hi ressenyen les publicacions
- Alt Pallars (1933-1934)
- Renaixement montanyés (1918)