Crònica de la presentació de “L’origen del pecat”

Les temperatures estiuenques del mes d’agost no han estat obstacle perquè l’escriptora i comunicadora lleidatana Marta Alòs hagi omplert la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort en la presentació de la seva nova novel·la L’origen del pecat, editada per Pagès Editors, seguint la senda oberta per l’exitosa Ulls maragda, en què es presenten els personatges de l’ara caporal Roure dels Mossos d’Esquadra i del periodista Joan Serradell del diari Segre.

L’acte ha estat presentat pel senyor Raimon Monterde, alcalde de sort, que ha fet èmfasi en què es tracta del primer acte d’aquestes característiques al municipi de Sort des de l’inici de la pandèmia i que s’han adoptat les mesures de seguretat previstes al protocol d’actes culturals elaborat pel PROCICAT, com ara les distàncies de seguretat entre els assistents i la desinfecció dels espais.

En diàleg amb l’escriptor, periodista, actor i director teatral Josep de Moner, alternat amb la lectura de fragments de la novel·la, la senyora Alòs ha volgut deixar clar que L’origen del pecat no és una continuació directa d’Ulls maragda i es pot llegir de manera independent, si bé recupera els dos personatges clau ja esmentats de la que va ser, després de la pbulicació de diverses novel·les i llibres de relats, la seva primera incursió en aquest gènere, la novel·la negra, en què s’ha interessat per la possibilitat de concebre una història i una trama que enganxin al lector alhora que és prou flexible com per afegir-hi detalls de l’actualitat i del món que ens envolta, en aquest cas l’especulació urbanística en el si dels ajuntaments i la pederàstia en l’àmbit eclesiàstic.

Pel que fa al seu estil d’escriptura, ha declarat que no és partidària de planificar tota la trama des de bon inici; contràriament, un cop definits els personatges amb característiques pròpies de manera que el lector els pugui imaginar i fer-los inconfusibles, s’estima més donar-los llibertat per desaparèixer en el curs de la trama o bé agafar empenta, com és el cas en L’origen del pecat de la beata Lolita, que va adquirir un protagonisme inesperat en el moment en què la va concebre.

És a més partidària d’una introducció impactant (veieu el vídeo en què l’autora llegeix el pròleg del llibre), que enganxi al lector de bon principi i no el deixi anar, amb un fil argumental que si bé discorre en la seva majoria per terres de la plana de Lleida fa també un salt a contrades pallareses, amb l’Hotel Pessets com a escenari, amb què està perfectament familiaritzada per ser veïna des de fa molts anys d’Altron, un dels nuclis de la Vall d’Àssua que formen part del municipi de Sort.

Altres aspectes que s’han comentat han estat el seu encert en les escenes eròtiques que salpebren l’argument d’intriga, tot fent relleu en què ha publicat diversos títols del gènere com Amb X de sexe o La mà al melic, i apunts en clau de política local a la Paeria de Lleida, tot recordant el seu període com a regidora a l’oposició durant el llarg mandat del PSC o la situació actual amb ERC al capdavant.

Des de l’Ajuntament i la Biblioteca Pública agraïm la seva assistència als participants i públic de la presentació i els hem emplaçat a trobar-se l’endemà al Centre d’Art i Natura de Farrera de Pallars, que acollirà la taula rodona Literatura, memòria i algun crim macabre amb la participació de la pròpia Marta Alòs, el també escriptor i director del diari Segre Joan Cal i les escriptores Montse Sanjuan, Antonieta Jarne i Teresa Ibars.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s