El Pallars Sobirà

Un llibre de Joan Obiols
Edicions Salòria, 2018 – 230 pàgs.
BIB-ID 1554301072 – CL 910 OBI


Viatge universal pel Pirineu: si la muntanya fos el món ; volum 6
Per terres de… El Pallars Sobirà: aigües braves i Sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal

El sisè volum del particular Viatge universal pel Pirineu: si la muntanya fos el món que ha portat l’autor, Joan Obiols, a recòrrer tot el Pirineu. D’aquest viatge n’han sortit una sèrie de cròniques literàries i periodístiques que s’han convertit en la millor descripció de l’evolució social i econòmica d’aquest territori en el pas del segle XX al XXI.

«- Respira, el Pallars?
– El Pallars Sobirà va tocar fons els darrers anys de la dècada dels seixanta del segle passat. Aleshores es donava una contradicció: un d’Estac, per exemple, marxava a Puig-reig i un de Granada venia a treballar en la construcció de les centrals. Per què? Doncs, perquè el pagès tenia i té el seu orgull. El pagès vol treballar la terra i no anar a barrinar a Tavascan. A més, quan els pallaresos marxaven, no marxaven a les palpentes, ja tenien ganxos, tenien parents i veïns a França, a Balaguer…, que els aplanaven el camí per anar-s’hi a establir. En aquella època, la societat pallaresa era esquelètica. L’any 1981 es va plantejar qui organitzaria el carnaval de Sort, que era i és una festa sagrada per a nosaltres. S’havia perdut la musculatura social, es vivia un raquitisme molt fort.»

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s