Memòria històrica: fent recerca del Pirineu a l’Ebre

Un llibre de Noemí Riudor i Garcia
Garsineu Edicions, 2020 – 108 pàgs.
BIB-ID 1554301084 – 930(467.1)”19″ RIU


Noemí Riudor porta 14 anys fent recerca històrica des de la perspectiva de la recuperació de la memòria històrica. En aquest temps l’autora s’ha trobat amb moltes petites històries que han sobrepassat l’objectiu de les investigacions.

Del Pirineu a l’Ebre, hi ha hagut famílies que han mantingut el record d’aquells que un dia no van tornar i que han traspassat, de generació en generació, la necessitat de trobar una resposta a les incògnites que quedaren pendents de resoldre.

Les històries van més enllà de l’època en què s’esdevingueren. No només parlem de la Guerra Civil sinó del retruc que les pèrdues han tingut al llarg dels anys i fins als nostres dies. Aquesta diacronia permet escriure’n el darrer capítol des del present, quan la persona que investiga aporta una resposta que feia anys que es cercava.

Saber on, com o quan va morir el padrí, l’oncle, el germà… permet posar un punt i final que feia temps que volia ser trobat.

Totes aquestes històries s’assemblen perquè tenen elements comuns que fan que traspassin la seua singularitat per acostar-nos a la interpretació global del fenomen: permeten anar de la microhistòria a la macrohistòria. Tanmateix, totes les històries són mostrades des de la perspectiva que les fa úniques, buscant el batec que les identifica i que les ha mantingut vives per poder, finalment, fer un reconeixement a les persones que les visqueren i als familiars que les han preservat.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s