Crònica de la presentació del llibre “Dues dones”

Tot i les dificultats derivades de la situació de pandèmia sanitària en què vivim l’Ajuntament de Sort manté el pols de l’activitat cultural, en aquesta ocasió amb la presentació del llibre Dues dones, de l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan i editat per Pagès Editors, una novel·la amb el rerefons de la postguerra a Lleida i el protagonisme d’aquestes dues dones, la Genoveva del Pallars i la Natàlia de Lleida, que ens demostren que l’amistat i la solidaritat poden ajudar a superar qualsevol entrebanc en la vida.

En la introducció a l’acte Raimon Monterde, alcalde de Sort, va destacar la vàlua del llibre «com a testimoni de la història del país i reconeixement d’una dona d’aquella època».

Al seu torn, el senyor Joan Cal, director del diari Segre i que es va fer càrrec de la presentació, va començar la seva intervenció recordant que una primera presentació s’havia programat al Cafè de l’Escorxador a Lleida el 17 de març i que l’estat d’alarma havia obligat a posposar-lo, i no és fins ara que es presenta de nou l’oportunitat de parlar d’un llibre que fa seva la frase d’un informe recent de l’ONU, «els homes fan les guerres i les dones les pateixen».

A parer del senyor Cal, Dues dones reflecteix allò que s’esdevé quan uns guanyen la guerra i els altres la perden, i és que aquest període de la Guerra Civil i la postguerra és l’època de més força literària de la història d’Espanya.

Es tracta, doncs, d’un llibre que emociona fortament, amb un estil narratiu, descriptiu i respectuós amb els fets però gens efectista, tot reflectint com les protagonistes s’ajuden i es donen força mútuament complint els seus somnis de mare; és també un pas cap a la maduresa en la carrera literària de Montse Sanjuan més enllà del seu icònic i exitós personatge de la sergent Anna Grimm amb què ha conreat la novel·la negra i de suspens.

En la seva intervenció i en el diàleg mantingut posteriorment amb el senyor Cal, l’autora va reconèixer que la novel·la parteix d’uns fets que pertanyen al seu imaginari familiar, amb personatges directament inspirats per exemple en àvies i tiets tot i que amb vivències ficcionades, i ha resultat un salt en la seva experiència literària ja que per primer cop ha ficcionat la Història.

A més, la tècnica espistolar triada permet entrar en l’ànima dels escrivents, ja que es tracta en realitat d’una primera persona camuflada; no obstant, aquestes cartes aconsegueixen transmetre, sense gaires escarafalls, una impressionant intensitat emocional, recolzada en ocasions, en el cas del personatge de Genoveva, en una parla autènticament pallaresa, on l’autora va comptar amb el concurs d’una professora de la universitat Rovira i Virgili.

Cal destacar també la feina de documentació bibliogràfica i d’història de la quotidianeïtat, amb el suport de l’historiador Jaume Barrull, tot plegat donant com a resultat la imatge d’una ciutat vençuda, una Lleida fosca, difícil i agressiva.

Dues dones és, en definitiva, un homenatge a la figura dels mestres de la República que van ser represaliats i les il·lusions per construir un nou món estroncades, homenatge que es pot fer extensiu avui al paper que estan jugant els i les docents en els temps actuals de pandèmia.

La Biblioteca Pública i l’Ajuntament de Sort es congratulen d’haver gaudit de la companyia de l’escriptora Montse Sanjuan en aquesta presentació literària tot confiant tornar-hi a comptar en una sessió del Club de Lectura de la Biblioteca al voltant de la novel·la Dues dones tant bon punt com les condicions sanitàries ho permetin.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s