Crònica de la presentació del llibre “Misteris de la boira”

  • Debut en la literatura per la porta gran de la jove escriptora Selena Soro
  • Primer volum d’una bilogia de gènere fantàstic i alhora reivindicatiu i de denúncia en positiu
  • La gènesi del llibre té les seves arrels a l’Institut Hug Roger III de Sort

Desafiant amb fortuna els ruixats intermitents, l’antic castell dels Comtes del Pallars de Sort ha estat aquesta tarda l’escenari de la presentació del debut literari de la jove escriptora Selena Soro (1991), que amb Misteris de la boira ha obtingut el preuat Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, que coincideixen cada any el Govern d’Andorra i el Grup 62.

A més de la seva indiscutible vàlua literària i com a obra d’entreteniment, per copsar la il·lusió amb què hem rebut a Sort na Selena Soro ens hem de remuntar a la seva infantesa i primera joventut, quan amb 12 anys i estudiant a l’INS Hug Roger III de Sort va presentar com a treball de classe la redacció Un mar de niebla, que va rebre els elogis de la seva professora, Rosa Espot, per la seva atmosfera i ambientació, uns trets que també destaquen a Misteris de la boira en la descripció dels paisatges de la Terra Fosca.

Va ser aquest record, en un moment en què l’autora va optar per dedicar-se a l’escriptura tot i ser conscient que en l’entorn actual el gaudir de la lectura ha de lluitar contra molts estímuls en l’oci adult i adolescent, que la va inspirar a craer personatges amb qui el lector s’emociona i pot arribar a estimar.

No només això, tenint en compte els seus referents literaris de joventut com ara Philip Pullman (La matèria obscura) o Michael Ende (La història interminable) va voler introduir en el gènere fantàstic un reconeixement, sovint absent, de la diversitat afectiva i l’amor universal, objectiu que aconsegueix posant en evidència l’absurditat de prohibir l’amor, com fan els antagonistes de Misteris de la boira.

D’aquesta manera es fa palès que un privilegi poc evident com és viure l’amor i la seva expressió en parella de manera natural i sense sentir-se amenaçat es contraposa, a Misteris de la boira, a la repressió que pateixen els seus protagonistes, que amb la Gala al capdavant ens presenta tot un ventall de dones fortes i amb moltes capes de personalitat com les que han envoltat l’autora des de la més tendra infància.

Tot i que la Gala de Mins és al principi de l’obra i abans de sortir del seu poble una heroïna insegura, el viatge iniciàtic que emprèn, en la millor tradició dels viatges de descoberta, la portarà a conèixer-se a si mateixa i afirmar la seva personalitat amb un seguint d’aventures que deixaran sense alè els més joves lectors de l’obra, mentre que els lectors adults gaudiran del subtext reivindicatiu feminista, ecologista i anticapitalista tant com d’algunes incursions especialment aconseguides en l’horror i el terror psicològic.

L’autora, molt satisfeta de la recepció de la seva novel·la pel públic lector i de la seva acollida a Sort, ha manifestat també que es troba en la fase final de redacció de la segona part de l’obra, ja més orientada cap al públic adult, amb què clourà el cicle de la Terra Fosca abans d’emprendre nous reptes literaris.

Des de la Biblioteca Pública i l’Ajuntament de Sort li desitgem la millor de les sorts tot esperant l’oportunitat de rebre-la de nou tan bon punt surti al carrer aquesta esperada continuació!

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s