Crònica de la presentació del llibre “Nocturn aranès”

Amb les restriccions d’aforament encara vigents a causa de la pandèmia la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort s’ha omplert de bat a bat aquest dissabte, 26 de juny, per rebre la psicòloga i activista social Imma Pericas, que debuta en el món de la novel·la amb Nocturn aranès, «un homenatge a les dones que pateixen, que són maltractades o que han de deixar les seves llars i països a causa de la guerra i la pobresa» en paraules de l’autora.

Aquesta novel·la, que segons la presentadora de l’acte, la també escriptora Pilar Carceller (La llibreta blava), excel·leix en «la intensitat de la trama, la documentació que ha servit de base per la novel·la, el lèxic que retrata perfectament l’època i els detalls dels escenaris en què transcorre, el to punyent i corprenedor d’algun dels seus fragments i la sensibilitat d’altres», narra les històries de la Carmina i la Rachel, dues dones fortes d’origens i experiències vitals ben allunyades l’existència de les quals conflueix en les tres nits en què la Carmina ajuda la família de la Rachel a fugir de la França ocupada pels nazis tot travessant les muntanyes del Pallars en el que després s’ha anomenat Camí de la Llibertat.

Aquest fet extraordinari que marcarà la vida de les protagonistes arrela la novel·la al Pallars, com també ho fa el personatge de la Carmina, que essent encara una nena veu la seva vida truncada quan és enviada a la Vall d’Aran per casar-se amb un desconegut, tot i manifestar la seva oposició com a dona valenta que és; al seu torn, la Rachel deixa enrere una vida de comoditats burgeses quan com a jueva veu amenaçada la seva vida amb l’auge del racisme als països de l’Europa central i no té cap més remei que fugir cap a Espanya amb l’home i els nens amb l’esperança de refer més endavant la seva vida a Amèrica.

En la seva intervenció l’autora, Imma Pericas, ha volgut remarcar el poder que té l’escriptura per donar millor vida a aquelles persones que han patit molt, i és aquest el cas de la Carmina, basada en una persona real a qui va conèixer, i la Rachel, la història de la qual és la de moltes dones jueves que van haver d’afrontar perills vitals per garantir-ne la supervivència o bé còrrer el risc d’acabar deportades a camps de concentració i un destí funest.

Ha sobrevolat la presentació el lied La truita esbojarrada de Franz Schubert, que simbolitza, en Nocturn aranès, la lluita constant amb els entrebancs que planteja la vida, que Imma Pericas retrata magistralment a la seva obra, a punt de sortir al carrer la tercera edició, i que continuarà fent en la seva segona novel·la en què ja està treballant.

1 Comment

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s