Crònica de la presentació del llibre “Xiula la mort”

Les ombres dels ocells de foc que el 2 de novembre de 1937, a primera hora de la tarda, van deixar un rastre de mort i destrucció a la ciutat de Lleida han tornat avui a solcar des de la memòria la presentació a Sort de Xiula la mort, la segona novel·la de Jaume Albert Ollé després de l’èxit de crítica i públic d’Els llops sempre tornen, aquesta darrera ambientada al Pallars Sobirà i més concretament a Enviny, al municipi de Sort.

De nou, i amb ànim de «donar a conèixer la nostra memòria històrica als lectors que no triarien un llibre llegir un llibre d’història», l’autor es serveix del ritme trepidant i netament cinematogràfic amb salts temporals que ja ens havia sorprès a Els llops sempre tornen, amb la qual per cert aquesta nova obra comparteix personatges i per tant univers de ficció, per ordir una trama amb moments d’impacte i escenes crues i desgarradores que segons ha dit «em van fer patir mentre escrivia la novel·la», tot i que també amb espai pels sentiments especialment des de la perspectiva dels nens que van viure la guerra pràcticament en primera línia de combat.

Xiula la mort, que té el seu origen en l’exposició d’imatges de les conseqüències del bombardeig a la ciutat del fotògraf Agustí Centelles al Museu Morera de Lleida, és «un reconeixement als supervivents», i té per objectiu intentar aclarir, en el marc de la hipòtesi, la cadena de decisions que va portar a atacar objectius civils, amb especial referència a la massacre del Liceu Escolar, lligant-ho alhora a les anomenades “clavegueres de l’Estat” i posant de manifest que hi ha encara un fil en l’Estat profund que uneix els successos de la Guerra Civil amb situacions actuals que són ben conegudes.

L’autor es troba en aquests moments treballant en una nova novel·la ambientada aquest cop en les xarxes d’evasió i els passadors de les muntanyes del Pirineu durant la II Guerra Mundial en què de nou un passat perfectament documentat i recolzat en testimonis orals i la realitat de la societat actual entraran en col·lisió per a gaudi dels seus fidels lectors.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s