Crònica de la presentació de “Generación 1974”

La cultura i la literatura han tornat a prendre protagonisme amb la presentació, aquesta tarda a Sort, de Generación 1974 (Milenio), la tercera novel·la de l’escriptor i periodista Juan Cal després de l’èxit assolit amb El exilio de Mona Lisa i Operación Bucéfalo, les seves incursions anteriors en la ficció literària.

Generación 1974 trena les històries vitals, al Madrid políticament efervescent de mitjans dels anys setanta, de dues figures contraposades en molts aspectes: l’estudiant gallec Lucas, que s’introdueix en el món de l’esquerra radical i la lluita revolucionària, i la jove basca Amaia, membre d’un escamot d’ETA i autora d’accions armades a qui les circumstàncies obliguen a amagar-se amb la seva filla petita dels que la volen morta; l’assassinat de Carrero Blanco i l’atemptat de la cafeteria Rolando són les fites temporals que marquen els esdeveniments de la novel·la i la trajectòria dels seus protagonistes.

L’autor projecta sobre aquests personatges una mirada generacional, pròpia de qui ha viscut els esdeveniments que s’hi expliquen en primera persona, amb l’objectiu de fer justícia i recordar les coses com van ser però des de la perspectiva del novel·lista, que contràriament al periodista o l’historiador i sense trair la veritat pot utilitzar les eines de la narració per donar vida als fets històrics.

En l’actualitat Juan Cal està tancant una novel·la de gènere negre, que es preveu publicar a primers de l’any vinent, amb què obrirà un cicle narratiu d’almenys tres novel·les la segona de les quals s’ambienta al Pallars i que esperem poder presentar també a Sort el proper estiu.

Fotografies per cortesia de M. José Arias

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s