Crònica de la presentació del llibre “Als afores”

Hem tingut l’oportunitat de donar la benvinguda a una nova veu de les lletres pallareses amb la presentació del recull de relats Als afores (Voliana Edicions) de l’escriptora i mestra infantil Montse Milan en conversa amb l’escriptora, rapsoda i dinamitzadora cultural Ivet Eroles, autora al seu torn del llibre de reivindicació històrica feminista Dones al marge (Editorial Fonoll).

Combinant professió, dedicació política – és regidora de cultura a la Guingueta d’Àneu – i escriptura, amb la formació aconseguida a l’Escola d’Escriptors i l’Ateneu de Lletres, Montse Milan debuta en el món editorial després d’haver publicat nombrosos textos i relats en mitjans pirinencs i obres col·lectives com Els camins escrits del Pirineu (Salòria) amb Als afores, que ben aviat anirà seguida de l’obra guanyadora del Premi 7 Lletres Manual de supervivència, que sortirà al carrer editada per Pagès Editors la propera primavera.

L’autora reivindica el conte com a gènere literari ja que aquesta forma narrativa permet donar el màxim protagonisme a cadascun dels personatges, «que poden tenir així el seu moment», tot i que després puguin aparèixer també com a personatges secundaris, connexions o mencions dels protagonistes de la resta de relats, cadascun dels quals funciona també de manera autònoma i es pot llegir independentment.

Amb la influència de Mercè Rodoreda com a mestra del gènere, els relats de Montse Milan destaquen per la treballada psicologia dels protagonistes, amb diversitat de perfils humans ben cisellats i emmarcats en una Lleida grisa i encara de postguerra als anys cinquanta, escenari amb què l’autora ha volgut també reivindicar la lleidatanitat com a concepte alhora que homenatja les arrels familiars.

L’animada conversa entre Montse Milan i Ivet Eroles va tenir continuïtat amb les intervencions del públic assistent, que es van interessar per les interioritats del món editorial i la trajectòria literària de l’autora entre altres qüestions.

Trobareu més informació sobre l’autora a la pàgina web montsemilanmoline.cat

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s