Crònica de la presentació de “La llarga migdiada de Déu”

Una sala d’actes municipal plena com mai va donar la benvinguda a l’escriptor pallarès Pep Coll, que acompanyat de Glòria Tomàs va presentar la seva darrera novel·la La llarga migdiada de Déu (Edicions Proa), ambientada en part a Sort i el Camí de la Llibertat.

Partint de la inspiració que va suposar la visita amb Cisco Farràs al Musée des Colporteurs a Soueix (Arieja, França), on va conèixer aquest ofici perdut de venda de menudalles a peu pels pobles i masies dels Pirineus francesos, i alhora també en experiències familiars, Pep Coll construeix aquesta novel·la coral de vides amenaçades pel domini nazi a França a tall d’arbre, amb el jueu i colporteur Samuel Silverstein com a tronc central i diverses branques i escenaris com ara els nens jueus acollits per la Creu Roja suïssa en una colònia prop de Sent Gironç o els catalans que fugint de Franco es van establir en aquests paratges tot just a l’altra banda dels nostres Pirineus.

Les xarxes d’evasió, que tal com es pot veure a la Presó-Museu del Camí de la Llibertat van permetre a molts jueus fugir d’aquesta França ocupada i salvar la vida, tot i que amb grans penúries i perills pel que suposava travessar colls de muntanya a gran alçada en ple hivern i tot sovint sense els mitjans necessaris, són un element central d’aquesta obra narrativa perfectament documentada.

Pep Coll recull aquí la inquietud plantejada per filòsofs com Voltaire i Nietzsche al voltant de l’aparent absència d’un Déu que permet el sofriment d’incomptables innocents i la vessa en una trama intrigant, ben orquestrada i amb força escenes, moments i sentiments que romanen en la memòria del lector un cop finalitzada i amb què excel·leix a generar ficció i emocionar a partir de fets verídics.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s