La vegueria com a govern local intermedi a Catalunya

17693

Un llibre de Ricard Gracia Retortillo
Institut d’Estudis Autonòmics, 2008 – 243 pàg.
Reg. 17.693 – 353(467.1) GRA
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Aquesta monografia analitza, des d’una perspectiva constitucional i administrativa, la gran novetat del model d’organització territorial dissenyat per l’Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006: la vegueria. Amb la voluntat de contextualitzar l’aparició d’aquesta institució a l’Estatut, l’estudi parteix dels seus antecedents històrics, sense oblidar els debats catalans en matèria d’organització territorial. A continuació, es descriuen detalladament els trets característics amb què ve configurada la vegueria estatutària. Previsions com la substitució de les diputacions provincials pels consells de vegueria o el silenci estatutari en relació amb la província com a ens local són alguns dels aspectes que obliguen a revisar l’encaix d’aquesta institució a la Constitució i, en concret, el respecte de l’Estatut a la garantia constitucional de la província. En aquest context, el principal problema substantiu a resoldre és la relació que s’estableix, en el text de l’Estatut, entre la província constitucional i la vegueria estatutària. Tot contraposant la configuració d’una i altra, l’estudi conclou, a mode d’interpretació, que ambdues institucions s’identifiquen a l’Estatut quant a la seva naturalesa d’entitat local. En altres paraules, la vegueria és la província a Catalunya amb una denominació i una instància de govern diferents a les que tenia fins ara. D’acord amb els arguments que es donen a l’obra, el que hauria fet el legislador estatutari és adaptar les característiques de la província a les peculiaritats pròpies de Catalunya, dintre del marc constitucional vigent.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s