Accés a biblioteques per a persones amb discapacitat

Un llibre de Birgitta Irvall i Gyda Skat Nielsen
Departament de Cultura, 2016 – 21 pàg.
BIB-ID 1554182743 – 027 IRV
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Accés universal a totes les biblioteques
A molts països d’arreu del món, l’accés per a discapacitats a les biblioteques encara no és possible o ni tan sols està previst. Per tal que tots els usuaris de biblioteques tinguin les mateixes oportunitats, cal observar la condició física de les instal·lacions bibliotecàries, així com els serveis i programes que s’hi ofereixen, amb els ulls de l’usuari discapacitat.
Aquesta llista – desenvolupada per la Comissió permanent de biblioteques al servei de persones discapacitades (LSDP) de la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) – és una eina pràctica dissenyada per a qualsevol tipus de biblioteca (pública, acadèmica, escolar, especialitzada) a fi de 1) establir els nivells d’accessibilitat existents tant pel que fa a edificis com a serveis, materials i programes i 2) millorar-ne l’accessibilitat quan calgui. Aquest document no contempla les necessitats d’accés específiques del personal que hi treballa.
Per tal que una biblioteca sigui accessible es necessiten diners. Dit això, moltes millores poden dur-se a terme fent una inversió molt petita o, a vegades, cap. Sovint la solució es pot trobar en un canvi d’actitud del personal o pensant les coses de manera diferent.
Recomanem que en l’avaluació del procés hi participin representants de grups amb discapacitats i d’altres organitzacions de suport. L’aportació que aquests poden fer serà molt útil, a més a més de les llistes amb informació i suggeriments per a millores immediates i planificació futura.
Les biblioteques i els edificis són molt diferents arreu del món i per aquest motiu aquesta llista no inclou mesures quantitatives. Recomanem que el personal de cada biblioteca faci ús de les normes i legislació pertinents en cada país o bé consulti els seus usuaris discapacitats específics.
Els canvis no es fan d’un dia per l’altre però és important tenir present des d’ara la qüestió primordial: proporcionar igualtat d’oportunitats d’accés a tothom, sigui quina sigui la seva discapacitat, ja sigui avaluant els edificis i serveis existents o planificant-ne de nous. Recordeu que és la vostra responsabilitat fer que les persones amb discapacitat se sentin acollides a la biblioteca.
Birgitta Irvall & Gyda Skat Nielsen

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s