República pagesa

Un llibre de Montserrat Tura
Pòrtic, 2018 – 324 pàg.
BIB-ID 1554229428 – 946.71″19″ TUR
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

Vindicació del catalanisme rabassaire
Premi Carles Rahola d’assaig 2017

Feliu Tura fou un dirigent del moviment rabassaire del tombant de segle XX, el moviment dels pagesos que no tenien terres en propietat, sinó que les tenien arrendades pel contracte anomenat «de rabassa morta». Quan amb l’arribada de la fil·loxera, els propietaris van aprofitar l’ocasió per abolir els contractes que mantenien el pagès lligat a la vinya mentre la vinya fos viva, els pagesos es van organitzar entorn del sindicat Unió de Rabassaires, del qual Feliu Tura fou un dels fundadors més actius. Crearen cooperatives autogestionades i aplicaren unes polítiques avançades, cosa que sovint el discurs oficial del país ha menystingut o silenciat.


Montserrat Tura, néta de Feliu Tura, s’ha acostat a aquesta realitat des de la memòria personal, però amb una visió col·lectiva, històrica. El llibre defensa que, sense el compromís del món pagès, el catalanisme progressista no hauria tingut la força hegemònica que ha configurat el país d’avui.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s