La Ribagorça catalana

Un llibre de Joan Obiols
Edicions Salòria, 2019 – 191 pàgs.
BIB-ID 1554301075 – CL 910 OBI


Viatge universal pel Pirineu: si la muntanya fos el món ; volum 7
Per terres de… La Ribagorça catalana: clavells de pedra, patrimoni mundial de la Humanitat

Aquest Viatge universal pel Pirineu, que consta de deu volums, trenca les fronteres oficials i ens ofereix una visió personal i contemporània de la muntanya, a través de personatges únics i irrepetibles, espais gairebé de pel·lícula i vivències inesborrables.

«- I les mines?
– Les mines van ser una alenada d’aire, un boom, una arribada de persones d’arreu d’Espanya, de mentalitats diferents, de cultures diverses. Hi havia dualitat de cultures, de llengües. Hi havia el català i el castellà, el món rural i el món dels immigrants. I hi havia dos urbanismes. Van construir quatre blocs que trencaven l’harmonia de les cases de pagès. Enmig del poble vell i del poble nou hi havia l’església i l’escola, els dos edificis que dividien els dos mons. Però la convivència era molt bona. Als anys cinquanta, l’època d’esplendor, es va arribar als cinc-cents quaranta-dos habitants. A Malpàs hi havia botigues, escola, cinema, fàbriques, sala de ball, capellà… Però les mines van tancar l’any 1974, la gent va marxar, els serveis també, l’escola ja no hi és, el metge tampoc i el municipi ha desaparegut.»

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s