Les bruixes al Pallars

Reg. 17.133 - CL 398 ESP

Autors: Carmen Espada Giner i Jaume Oliver Brut
Pròleg d’Àngel Gari Lacruz
Edició de Núria Garcia Quera
Garsineu Edicions, 1999 – 184 pàg.
Reg. 17.133 – CL 398 ESP

En el present llibre es presenten i publiquen una sèrie de processos d’inquisició del domini jurisdiccional pallarès de la Varvassoria de Toralla, al segle XVI. A l’estudi introductori Jaume Oliver analitza l’origen i evolució de la varvassoria de Toralla alhora que contextualitza, dins de l’exercici del domini feudal i de la justícia ordinària senyorial, els documents que, juntament amb Carmen Espada, transcriu a l’apèndix: un total de nou processos de bruixeria compresos entre els anys 1566 i 1575. Uns processos on consten acusacions i confessions d’emmetzinaments, d’assassinats, de pactes amb el diable i amb el Boc de Biterna, etc., que trasbalsaren la societat pallaresa del segle XVI i que ens aproximen a la cruesa d’un moment històric força desconegut a les nostres contrades i d’un fenomen, el de la bruixeria, fins ara només tractat des de la perspectiva folklòrica o rondallística.
Tal i com diu Jaume Oliver al preàmbul del llibre: «a través del fred i metòdic quefer del senyor, dels jutges, dels agents de justícia i del botxí, i més enllà també de la curiositat morbosa amb què a vegades es tracten aquests temes, s’intentarà escatir alguna cosa que permeti comprendre millor les causes i la lògica històrica del drama viscut al Pallars Jussà ara fa poc més de 400 anys.»

Carmen Espada és de Saragossa i és economista. Ha transcrit i publicat diversos processos d’inquisició aragonesos, alguns dels quals ha novel·lat. Conjuntament amb Jaume Oliver ha transcrit la sèrie de processos que es publiquen en el present llibre.
Jaume Oliver és de la Garriga i és historiador. Ha publicat un gran nombre de monografies locals de la zona del Vallès així com els qüestionaris de Francisco de Zamora de la Vallferrera i diferents articles sobre la història medieval del Pallars. Les seves memòries de llicenciatura i de doctorat se centren en l’agricultura i la ramaderia al Pallars medieval.

1 Comment

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s