Crònica de la presentació del llibre “Indrets d’una guerra”

Les festes nadalenques no han estat obstacle per a la continuïtat de l’activitat cultural al municipi de Sort (consulteu agenda cultural de Nadal per a més informació de les activitats previstes), amb ple absolut a la Sala d’Actes Hug Roger III de l’Oficina Comarcal de Turisme on ha tingut lloc la presentació del llibre Indrets d’una guerra: cronologia del front del Pallars, abril 1938-febrer 1939, la darrera obra de l’historiador de la Pobla de Segur Manel Gimeno, editada per Bresca Editorial en un acte organitzat per l’Ajuntament de Sort amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i Amat Editorial.

La presentació ha anat a càrrec del senyor Raimon Monterde, alcalde de Sort, que ha fet palès el suport immediat de l’Ajuntament de Sort a aquesta iniciativa de recuperació de la memòria històrica de les nostres contrades tant bon punt van rebre la proposta en aquest sentit de l’editor, el senyor Alexandre Amat, que al seu torn ha fet referència a la singularitat i complexitat de la iniciativa editorial, un volum de més de 500 pàgines amb àmplia profusió de mapes, imatges i fotografies que ha estat tant ben rebut pel públic lector com per tenir ja una segona edició al carrer.

A més, ha fet referència a la gènesi del projecte editorial del llibre, l’escriptura del qual s’ha recolçat en el treball de recopilació de testimonis orals que el senyor Gimeno ha vingut realitzant en els darrers 30 anys, a més d’una àmplia recerca de fonts documentals però, molt especialment, en el treball de camp que ha realitzat l’autor, amb una completa i acurada ressenya del que ha anomenat indrets de guerra, els nombrosos punts dels dos Pallars – prop de 500 referències a l’índex d’indrets – on van entrar en conflicte els exèrcits republicà i nacional.

Així, en la seva intervenció, l’autor Manel Gimeno, que ja havia deixat emprenta en la historiografia pallaresa amb la seva obra Revolució, guerra i repressió al Pallars (1987) per la innovació que va suposar l’estudi de la Guerra Civil des de l’òptica del territori, ha fet èmfasi en la seva voluntat que aquest llibre serveixi per deixar constància no únicament dels fets que s’hi descriuen sinó dels testimonis de les persones que els van viure en primera persona, cosa que dota al llibre d’una claredat i una immediatesa que no hauria estat possible constatar únicament amb la descripció neutra i succinta dels fets que en feien els exèrcits en combat.

Un cop introduïdes les raons que expliquen l’arribada de la contesa bèl·lica al Pallars, i que rauen sobretot en el control de l’energia elèctrica produïda al territori i que alimentava la zona de Barcelona, llavors encara en mans republicanes, ha presentat al públic assistent l’estructura del llibre, que segueix de manera cronològica els 312 dies que va durar el conflicte al Pallars, de l’1 d’abril del 1938 al 13 de febrer de 1939, tot combinant en cada entrada les fonts documentals dels exèrcits republicà i nacional, les fonts orals dels testimonis supervivents, referències al context en què s’anava desenvolupant la guerra i descripció de les posicions.

Aquestes posicions no es ressenyen únicament amb la “cota” amb què eren identificades militarment, sinó que l’autor hi aporta abundament documentació gràfica pròpia i, per a facilitar la visita a aquests enclavaments, hi fa constar les coordenades GPS de cadascun d’ells de manera que tothom que hi estigu interessat els pugui trobar amb facilitat; en aquest sentit, també s’ha referit al fet que aquests indrets de guerra són avui dia pics, tossals i camins on és fàcil trobar-hi excursionistes que, no obstant, poden no reconèixer o identificar malament les restes que avui dia encara perviuen confonent-les amb construccions ramaderes el que un dia van ser búnquers, trinxeres i nius de metralladores.

En cloure l’acte, l’autor ha volgut fer èmfasi de nou en l’horror de la guerra, que va ocasionar la pèrdua de milers de vides en petites conteses sense finalment rellevància en el curs de la Guerra Civil, i en les duríssimes condicions de vida que van suposar per als pallaresos el fet que el front de guerra quedés tant de temps, més de 300 dies, estancat en aquesta zona dels Pirineus, amb l’afegit cruel que, en finalitzar, moltes famílies identificades com a republicanes foren traslladades a altres zones de l’Estat espanyol per garantir que al territori no hi hagués suport a la causa republicana en cas d’insurgència.

+info sobre el llibre i l’autor https://bibliosort.cat/2018/12/21/presentacio-del-llibre-indrets-duna-guerra/

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s